van juf tot schrijfster

Mijn naam is Joke Schutten.

Ik ben geboren op 17 februari 1960.

 

Toen ik twaalf was besloot ik dat ik kleuterleidster wilde worden. Na de middelbare school volgde ik de Opleiding tot Kleuterleidster. Een school met alleen maar meiden, dat vond ik maar niks. Daarom had ik het er niet zo naar mijn zin. Maar de meeste lessen waren leuk en interessant. Ik merkte dat ik het leuk vond om verhalen te vertellen en voor te lezen. In 1979 haalde ik mijn diploma en ging werken op een school in Ede.

 

 

Het werken met kleuters was nog leuker dan ik me had voorgesteld.  Zo leuk dat ik het meer dan twintig jaar heb volgehouden. In al die jaren heb ik heel wat verhalen verteld, versjes aangeleerd en boeken voorgelezen.

 

In 1996 vroeg de uitgever van Kwintessens mij om een proefopdracht te schrijven. Ik was wel een beetje verbaasd want ik had weinig ervaring.

Ik besloot het maar gewoon te proberen en het lukte! 

Vanaf dat moment zat ik elke dinsdagmiddag achter mijn computer om te schrijven voor Kind op Maandag. Op die middagen zijn veel Mies en Max verhaaltjes ontstaan. In Mies en Max hebben een geheim en Mies en Max bouwen een kasteel kun je er nog een paar lezen.

 

In januari 2000 nam ik afscheid van de kleuters om te gaan werken bij de uitgeverij. Met een auto vol boeken, een soort rijdend boekwinkeltje, bezoek ik elke dag scholen en verkoop boeken en methoden. In mijn vrije tijd schrijf ik teksten en kinderboeken. De kleuters die ik twintig jaar lesgaf kijken nog steeds over mijn schouder mee als ik schrijf. Ik hoor ze lachen en zie ze op het puntje van hun stoel zitten. Als ze verdwijnen stop ik. Dan is het verhaal niet goed.

Ik ga pas verder als ik weet hoe het beter kan.  

 

 

 

 

 

 

Nieuwe reacties

05.09 | 00:42

Juf Joke, wat een ontzettend leuke en mooie website. Lekker overzichtelijk en duidelijk

...
13.06 | 22:23

Zo'n leuk boekje verdient gewoon een nieuw jasje! En Mies en Max gaan met hun tijd mee! Dat is ook erg leuk!

...
28.01 | 22:02

Joke, wat ontzettend leuk! Daar kan ik echt van genieten. Voor mij was het verhaaltjes vertellen ook een van de leukste dingen in het kleuteronderwijs. Groetjes

...
14.11 | 22:15

dag Joke. Ik heb een verslagje met foto van jouw bezoek aan onze school op de website geplaatst. www.prinsesmargriet.nl .......hartelijke groeten uit Apeldoorn

...